Dermatologia Estetyczna - archiwum chronologiczne

Wydawany od 1999 roku dwumiesięcznik pod patronatem Sekcji Dermatologii Estetycznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, indeksowany w Rankingu Polskich Czasopism Naukowych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz w Index Copernicus

Powrót do listy artykułów

Masło karite: zastosowanie w dermatologii i kosmetologii –

Masło karite: zastosowanie w dermatologii i kosmetologii

nr 3
(26)/maj-czerwiec 2003

Masło karite: zastosowanie w dermatologii i kosmetologii

Słowa kluczowe: masło karite, sucha skóra,
pielęgnacja, ochrona

Masło karite pozyskiwane jest z owoców drzewa karite,
zwanego również drzewem shea, które roœnie na
terenie Afryki. Posiada wiele właœciwoœci wykorzystywanych w
preparatach chronišcych skórę przed czynnikami
œrodowiskowymi, jak i w innych preparatach leczniczo-kosmetycznych,
przeznaczonych głównie dla skóry suchej oraz
atopowej. Masło karite stosuje się najczęœciej w stężeniach od 5 do
20%. Nie ma ono działania alergizujšcego, może być aplikowane na
wszystkie obszary skóry, łšcznie z okolicš
oczodołów.

Karite butter: usage in dermatology and cosmetology

Key words: karite butter, dry skin, treatment, protection

Karite butter comes from the fruits of the karite tree, also called
shea tree, which grows naturally in Africa. It possesses several
advantages, which are used in preparations protecting the skin from
environmental damage as well as in other topical preparations mainly
for dry and atopic skin. In the majority of cosmetic preparation karite
butter is used

in the concentration of 5 to 20%. It has no known allergic properties,
can be applied to all skin regions including also area around the eye.

Inne

Medycyna estetyczna na Facebooku

Dermatologia estetyczna na Facebooku