Dermatologia Estetyczna - archiwum chronologiczne

Wydawany od 1999 roku dwumiesięcznik pod patronatem Sekcji Dermatologii Estetycznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, indeksowany w Rankingu Polskich Czasopism Naukowych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz w Index Copernicus

Powrót do listy artykułów

Możliwości wykorzystania kwasu mlekowego w kosmetologii

Możliwości wykorzystania kwasu mlekowego w kosmetologii
Słowa kluczowe: kwas mlekowy, peeling, trądzik, przebarwienia
Kwas mlekowy należy do alfa-hydroksykwasów. Jest coraz szerzej stosowany w kosmetologii ze względu na swe właściwości keratolityczne i przeciwbakteryjne.
Praca omawia wykorzystanie go w przypadku trądziku, przebarwień i w terapii przeciwstarzeniowej. Ponadto kwas mlekowy może być stosowany jako konserwant w kosmetykach.

The role of lactic acid in cosmetology
Key words: lactic acid, peel, acne, hyperpigmentation Lactic acid belongs to the alpha-hydroxy acid group. It is more and more widely used in cosmetology due to its keratolytic and antibacterial properties. The paper discusses the use of this compound in the presence of acne and discoloration, and also in anti-aging activities. In addition, lactic acid can be used as a preservative in cosmetics.

Inne

Medycyna estetyczna na Facebooku

Dermatologia estetyczna na Facebooku